Kirjoitukset ajalta toukokuu 2019

Antiikin sankarit ja Elvis - hautakukkien pitkät perinteet

perjantai 17. toukokuuta 2019


Tiesitkö, että kun viet kukkia haudalle, jatkat perinnettä, joka ulottuu ainakin antiikin kreikkaan asti, ja mahdollisesti paljon pidemmällekin? Entä tiesitkö, että kukkia on aikoinaan viety haudalle, jotta edesmenneet voivat lähettää viestin tuonpuoleisesta?

Näin ajattelivat ainakin antiikin kreikkalaiset. He järjestivät kuolleiden kunniaksi “Zoai” nimisen rituaalin, johon kuului muun muassa ruoan vieminen ja kukkien istuttaminen haudalle. Mikäli kukat alkoivat kukoistamaan haudalla, uskottiin tämän tarkoittavan, että edesmennyt on löytänyt onnellisuuden tuonpuoleisessa maailmassa.


Henkien lepyttäminen kukkasin

Myös antiikin roomalaiset veivät kukkia haudoille kunnioittaakseen esivanhempiaan. Roomalaisten kalenteriin kuului helmikuinen yhdeksän päivän pituinen festivaali “Parentalia” (isiemme päivä), jonka aikana perheenjäsenet ja ystävät veivät kukkia haudoille - erityisesti ruusuja ja orvokkeja. Roomalaiset uskoivat vainajan hengen jäävän elämään hautansa ympärille ja kukkien toivottiin lepyttävän henkiä. Varmuuden vuoksi haudalle tuotiin kukkien lisäksi paljon muutakin: viiniä, hunajaa, öljyä, hedelmiä ja muita herkkuja. 

Festa di Pales, o L'estate (1783) Joseph-Benoît Suvée

Hautakukkien historia voi ulottua vieläkin pidemmälle, jopa kivikauteen. Tutkijat ovat löytäneet Espanjasta yli 16 000 vuotta vanhan hautapaikan, jolta on löytynyt fossiilisia jänteitä siitepölystä. Tutkijoiden arvio on, että haudalle on tuotu kukkia osana kuolleelle järjestettyä rituaalia.